3 robots iwally

Gevaren en bedreigingen op het WWW:

Virussen Spyware Malware Hackers Botnets Trojans Ransomware Backups

Het Trojaanse paard, misschien nog nooit van gehoord, misschien wel. Wie de geschiedenis kent van het paard van Troje, waarmee de Grieken de stad van Troje binnenkwamen, heeft een beter beeld van wat een digitaal Trojaans paard precies is.

Een Trojaans paard zet een digitale poort open op een systeem waardoor de aanvaller kan binnenkomen. Het verschil tussen een Trojaans paard en bijvoorbeeld een computervirus of worm is dat een trojaans paard op zichzelf geen beschadigingen aanbrengt op een computer en geen andere computers infecteert in tegenstelling tot een worm.

Een Trojaans paard zet poorten open waar virussen en wormen kunnen binnenkomen op het systeem.

Tegenwoordig (2017) kunnen Trojaanse paarden vaak nog meer dan alleen poorten openzetten. Dat komt omdat ze vaak gebundeld worden met virussen om zo voor een direct resultaat te zorgen.

Een Trojaans paard opsporen en verwijderen

Hoe verwijder je nu snel- en effectief een Trojaans paard wanneer je bent geïnfecteerd? Dat kan je doen met behulp van tools als Malware Bytes Anti Malware en een goede virusscanner. Bijvoorbeeld Kaspersky Internet Security of Bitdefender. Scan je systeem grondig met één of beter meerdere van deze scanners om het Trojaanse paard op te sporen.

Voorkom een Trojaans paard

Het paard van Troje waarmee de Grieken de stad van Troje binnenkwamen was een cadeau voor de Trojanen. Althans dat dachten de Trojanen. Zo is het ook met het Trojaanse paard. Het komt vaak mee met “cadeautjes” denk aan bijvoorbeeld gratis software van onbekende bronnen. 

Ook “hacks” en “cracks” voor betaalde software. Hierin zitten vaak Trojaanse paarden verstopt. De hacker geeft zo gratis iets weg, (een hack, of toegang tot een betaald programma voor niets) en krijgt daar een achterdiertje voor terug in het systeem. Door dit achterdeurtje kan hij/zij zo binnenkomen en heeft volledige controle over het systeem.

De beste verdediging tegen een Trojaans paard kan dus ook zijn, download geen illegale software en ook geen software uit onbekende bron. Maar wat doe je dan met alles wat je wel binnenhaalt, uit bekende bron? Zorg ervoor dat je goede “poortwachters” hebt staan!

Installeer een up-to-date en stevig antivirus pakket, lees ook ons artikel over wat de beste antivirus scanner is. Waarin je enkele tips leest waarmee je virusscanners kan vergelijken.

Trojaans paard verwijderen van je apparaat

Wil je een trojaans paard verwijderen? Dan kan je het beste een programma downloaden en installeren dat dit automatisch voor je doet. Een voorbeeld van zo’n programma is MalwareBytes Anti Malware. Mocht dit niet werken dan kan je altijd nog Hitmanpro uitproberen. Deze combineert diverse scanners voor het scannen van je apparaat. Dit programma voert als het ware en vier-dubbele check uit!

Lukt het nadat je deze programma’s het gebruikt nog niet? Dan kun je altijd nog contact met iWally. Wij zullen dan je apparaat, computer, tablet of laptop grondig schoonmaken en de Trojaanse paarden verwijderen van je systeem.