3 robots iwally

Gevaren en bedreigingen op het WWW:

Virussen Spyware Malware Hackers Botnets Trojans Ransomware Backups

Veel bedrijven hebben er mee te maken, ransomware infecties. Wanneer ransomware toeslaat, is het vaak al te laat. Maar hoe kunt u uw business beschermen tegen de gevaren van ransomware voor de continuïteit van uw bedrijfsvoering?

Back-ups! Is waarschijnlijk het eerste wat in u opkomt, en dat is ook het juiste antwoord op deze vraag. Maar… is uw back-up ransomware proof? En maakt u wel een back-up van al uw kritieke data, of slechts een gedeelte?

Heeft u wel eens een “herstel scenario” uitgevoerd, waarin u de back-up terugzet en kijkt of de back-up daadwerkelijk goed staat ingesteld?

Veel bedrijven houden zich niet bezig met deze vraagstukken en denken dat afdoende beveiliging op het systeem voldoende is. Echter met de nieuwe trend van ransomware is het opschonen van een netwerk en het behouden van belangrijke data opeens tot een hele nieuwe uitdaging geworden.

Hoe komt dit zo? Waarom is een back-up op zich onvoldoende?

Veel bedrijven, vooral MKB bedrijven maken gebruik van een NAS of een netwerkschijf, waar lokaal, binnen het bedrijf bestanden met elkaar kunnen worden uitgewisseld. Echter de laatste ransomware richt zich juist op dit soort netwerkschijven. De schrijvers van ransomware hebben namelijk door dat bedrijven niet zonder hun data kunnen opereren. Bedrijven zijn dus ook vaak bereid te betalen aan de ransomware als ze hun data maar terugkrijgen.

Maar ik heb toch een back-up?

U heeft een back-up, misschien wel een netwerk back-up die automatisch iedere x dagen of nacht wordt uitgevoerd. Realiseer u echter dat iedere computer / gebruiker die toegang heeft tot deze back-up locatie, (gebruikersnaam en wachtwoorden zijn vaak hetzelfde) mogelijk ook uw back-up infecteert / versleuteld bij een ransomware infectie.

U heeft dus wel een back-up tegen een eventueel mogelijk hardware defect, diefstal of het per ongeluk wissen van bestanden. Maar niet voor ransomware die opzoek gaat naar netwerklocaties die toegankelijk zijn vanaf de geïnfecteerde computer of laptop.

Hoe beveiligt u uw bedrijf tegen ransom?

Ransom beveiliging is het maken van back-ups op een regelmatig tijdstip. Met als voorwaarde dat deze back-up nooit toegankelijk zal zijn voor de ransomware.. Hoe kunt u dit realiseren?

Door een back-up te maken, van uw back-up op een ontoegankelijk station. Wilt u hulp hebben met de opzet, of meer informatie over de beveiliging tegen ransomware? Neem dan contact met ons op voor een consult gesprek, onderzoek naar uw huidige back-up oplossingen en eventuele voorstellen ter verbetering van uw back-up en redundantie.

Onze “first class” back-up oplossing

Bij iWally werken we met verschillende klanten die afhankelijk zijn van hun data, waaronder makelaars, tandartsen en bouwbedrijven. Niet alleen de back-up zelf is hierbij belangrijk maar ook de beveiliging van de data is cruciaal omdat er o.a. persoonsgegevens worden opgeslagen.

Vanwege de wet datalekken en de vertrouwelijkheid van dit soort data adviseren wij enkel het beste voor onze klant in zo’n geval. Een vaak toegepaste oplossing die wij bij dit soort bedrijven uitvoeren is het maken van een back-up redundant plan. 

Dit redundante plan ziet er in een schets ongeveer als volgt uit:

Centrale opslag vandata binnen de organisatieWe adviseren onze klant data centraal binnen het netwerk op te slaan, zodat alle gegevens altijd vanaf één centraal punt toegankelijk zijn. Op deze manier kunnen wij de back-up zo effectief mogelijk inzetten.

 

Wij richten de centrale opslag systeem (NAS) zo in dat deze automatisch van alle gegevens een
back-up genegeerd in een afgesloten ruimte waar geen enkele gebruiker zomaar bij kan zonder autorisatie.

 

Ondanks dat de back-up nu al ransomware proof is, en niet toegankelijk is zonder speciale autorisatie, is het belangrijk uw back-up verder redundant te maken. Brand, diefstal of blikseminslag mogen namelijk geen reden voor dataverlies zijn.

 

Een mogelijk alternatief

Wanneer uw organisatie niet met gevoelige persoonsgebonden data werkt, of in mindere mate dan kunnen wij u ook adviseren om uw data in de cloud op te slaan. Wij zijn het met u eens dat cloud misschien wel de toekomst heeft en mobiliteit mogelijk maakt. Echter vragen wij ons af of gevoelige data niet versleuteld in de cloud thuis hoort, de eventuele risico’s dienen niet te worden vergeten hierbij.

Office 365, i.c.m. Sharepoint online biedt echter een unieke oplossing waarbij uw data direct beveiligd is tegen ransomware dreigingen bijvoorbeeld.

De kosten voor Sharepoint Online i.c.m. een Office 365 abonnement zijn voor veel bedrijven aantrekkelijk of leveren in veel gevallen zelfs een kostenbesparing op.

Wilt u meer informatie over wat voor diensten iWally aanbied i.c.m. Office 365? Zie dan onze Office 365 diensten en informatiepagina.