3 robots iwally

Wat is de beste antivirus scanner?

Wat is het beste antivirus programma? Is een veelgestelde vraag van onze klanten. Er is namelijk nogal een groot aanbod van verschillende virusscanners en pakketten. Avast, AVG, Bitdefender, G Data, Symantec, Norton, Kaspersky, Eset NOD32, Microsoft Windows Defender, zomaar even een lijstje van slechts een paar antivirus fabrikanten die veel gebruikt worden. Welke is nu de beste?

De beste virusscanner bestaat.

De beste antivirus scanner bestaat zeker. Maar welk antivirus pakket is dat dan? Om hierachter te komen moeten we kijken naar de onderzoeken die AV-Test.org en het Duitse bedrijf AV-Comparatives uitvoeren.

Deze twee bedrijven testen alle bekende antivirus scanners op verschillende fronten waaronder; de beste bescherming, de snelste scanner, de minste foutieve meldingen, etc.Aan de hand van de resultaten vellen deze twee een oordeel. Zo komt Kaspersky en Bitdefender regelmatig als beste uit de bus in de “Real World Protection” tests.

Waar zitten de verschillen?

De verschillen tussen de verschillende antivirus scanners kunnen we terugvinden in de resultaten. Zo heeft Kaspersky minder false positive meldingen dan de scanner van Bitdefender. Ook de snelheid van de scanners is anders. De één heeft meer invloed op de snelheid van de computer dan de ander.

De extra functionaliteit

Wat krijg je nu bij de één meer als bij de ander? Sommige scanners hebben een betere anti-ransomware scanner. Zo scoort Kaspersky regelmatig beter op dit gebied. Daarnaast bieden bepaalde scanners ook automatische updates aan voor software geïnstalleerd op het systeem. Denk aan Adobe Reader, Adobe Flash Player en bijvoorbeeld CCleaner.

Telefonische ondersteuning

Mocht je ooit problemen met de scanner krijgen, dan kan telefonische ondersteuning aangenaam zijn. Let er bij aanschaf van een antivirus pakket op of er ook Nederlandse telefonische ondersteuning is. 

Sommige bedrijven bieden helemaal geen telefonische ondersteuning of ondersteuning bij de facturering van hun product. (Ja ik heb het over jullie Avast) Het is namelijk vervelend als je opeens in het Engels moet gaan e-mailen, met een bedrijf en niet iemand aan de lijn krijgt die het probleem direct (had) kan verhelpen.

Real World Protection Test

Om de resulaten zelf te bestuderen kun je naar AV-Comparatives gaan of AV-tests. Hieronder zie je een samenvattig van het rapport "Real World Protection test" van afgelopen Augustus 2017. En een test van Juni 2017, van AV-Test.org

Firefox Quantum? Is dit dan de Chrome killer?

Wij installeren al enkele jaren Google Chrome op de systemen van de klant, (sinds 2011) daarvoor installeerde wij altijd Firefox. Echter werd Firefox een logge browser en reageerde Chrome vaak sneller dan Firefox. Maar vandaag is de publieke beta van Firefox Quantum uitgekomen. Dit is alleen niet zomaar een update. Firefox claimt namelijk dat de browser zeker 30% sneller presteert dan de Google Chrome versie 61!

Waarom is dit zo bijzonder?

Normaal claimen browser ontwikkelaars dit wel vaker, alleen is er dit keer iets aan de hand... de motor / browser engine van Firefox is altijd gebasseerd geweest op de oude Netscape motor, uit 1997! Gecko. Deze nieuwe "motor" (engine) draait op de programmeertaal Rust van Firefox. De nieuwe motor heet overigens Servo. Het is zeker interesant om te zien of Firefox het kunstje dat het in 2004 flikte kan herhalen. De introductie van Firefox 1.0, waarmee uiteindelijk Internet Explorer werd verslagen in marktaandeel op het www. Op 14 november 2017 brengt Mozilla de browser officieel uit, je kunt hem nu alleen al wel testen.

Minder geheugen, meer CPU kracht.

Het grootste voordeel van deze nieuwe browser is dat de browser meerdere processor cores beter gaat benutten dan zijn oudere versies. De nieuwe motor kan hier namelijk veel beter gebruik van maken dan de oude Gecko motor. Ook claimt Mozilla, de ontwikelaar van Firefox ook dat Firefox Quantum veel veiliger is en beter bestand tegen netwerkaanvallendan dan zijn voorganger.

Daarnaast gebruikt de browser aldus Mozilla 30% minder geheugen dan Chrome. Niet voor iedereen meer belangrijk maar toch fijn als je niet de snelste computer bezit!

Wij hebben Firefox al even getest, om te zien of de browser echt sneller preseert dan zijn voorganger en Google Chrome. Als we even heel snel kijken op ons gevoel lijkt Firefox Quantum inderdaad veel sneller te reageren dan onze Google Chrome browser. Het kan zijn dat onze test beinvloed is door adblock, en andere extensies die wij (moeten) draaien in Google Chrome, maar op onze computer draait Firefox Quantum al een heel stuk beter.

Benchmarks van Mozilla zelf:

Firefox heeft zelf ook een video gepubliceerd over de benchmarks ten opzichte van Google Chrome. Dit kun je zelf in onderstaande video bekijken. Oordeel zelf maar.

Onze Gmail box laadt in ieder geval een heel stuk vlugger met Firefox Quantum dan met Chrome. Let er nog wel even op mocht je deze nieuwe browser willen uitproberen, de browser is nog in beta. Dit houdt in dat er nog volop aan ontwikkelt wordt en er bugs in kunnen zitten. Verder zijn niet alle extensies die je misschien nu in Firefox of Chrome gebruikt al te gebruiken met deze nieuwe Firefox motor. Let hier even op alvorens je de nieuwe browser gaat uitproberen.

Hoe kan ik Firefox Quantum uitproberen?

Om Firefox Quantum uit te proberen ga je naar de website van Firefox Quantum, als je op dit moment gaat zoeken naar de download van deze browser is hij nog best lastig te vinden omdat hij nog in beta is. Het adres waarop je deze Chrome killer kan downloaden voor je computer / laptop is in ieder geval: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/quantum/

Outlook 2007 in een andere taal?

Misschien heeft u het al gemerkt de laatste update van Microsoft heeft de Nederlandse taal om zeep geholpen! Enkele gebruikers melden vandaag en sinds gisteren dat hun Outlook 2007 plotseling in een andere taal staat ingesteld, athans een paar knoppen! Deze fout lijkt tot dusver alleen gebruikers van Outlook 2007 te treffen. Het probleem komt zowel bij Windows 10, 8.1 en Windows 7 gebruikers voor die de automatische updates installeren van Microsoft.

update van Microsoft:

Inmiddels (21 september) heeft Microsoft een nieuwe update uitgebracht die het probleem met KB4011086 oplost. https://support.microsoft.com/nl-nl/help/4011110/descriptionofthesecurityupdateforoutlook2007september19-2017 Deze update wordt vanzelf geïnstalleerd. Mocht dit niet zo zijn, dan kan u de update ook handmatig installeren, en kunt u de handleiding over het verwijderen van de update overslaan.

https://www.microsoft.com/nl-NL/download/details.aspx?id=55957 Hier vind u de update van Microsoft.

Hoe komt het dat Outlook 2007 in een andere taal staat, of athans een paar knoppen? (Zweeds)

De oorzaak hiervan ligt bij de laaste Windows update voor Microsoft Outlook 2007. Hierdoor staat de taal verkeerd ingesteld. De oplossing voor dit probleem is de update van Microsoft Outlook 2007 te deinstalleren. Hierdoor zal Outlook weer juist functioneren en zal de Nederlandse taal weer aanwezig zijn op alle knoppen.

Hoe verwijder ik de update van Microsoft Outlook?

Lees meer: Outlook 2007 in een andere taal?

Een veilige ransomware proof back-up maken

In ons vorige artikel heb je kunnen lezen hoe een back-up vaak gemaakt wordt en de daarbijbehorende fouten. In dit artikel denken we na over hoe zoiets beter kan. Hieronder lees je vier methoden om een back-up “ransomware proof" te maken.

1. Geef de ransomware geen kans; geen toegang tot de gedeelde mappen of externe schijven op uw NAS systeem.
Wanneer je gebruik maakt van netwerkschijven is het vrij logisch dat je toegang wilt behouden tot de data daarop. Hoe voorkom je echter dat de ransomware toegang krijgt? 

Eigenlijk is dit niet mogelijk, zorg er dus voor dat je een dagelijkse back-up maakt op de server zelf, waar de mappen staan opgeslagen waar de ransomware niet bij kan komen. Door het probleem op deze manier aan te pakken, voorkom je irritaties voor de gebruiker en ben je altijd zeker van een goede back-up.

2. Werk met versies (versioning) voor back-ups.
Dit wil zeggen dat de oude back-up niet direct de oude overschrijft. Wanneer de back-up tevergeefs versleuteld raakt door ransomware, dan kan de back-up van de dag ervoor of eerder worden teruggezet.

Let er wel op, dat je versie back-ups niet toegankelijk zijn voor de ransomware, anders worden ook deze back-ups waardeloos.

3. Een applicatie die automatisch de back-up schijf loskoppelt na voltooing.
Er zijn een hoop applicaties die het maken van een back-up uit handen kunnen nemen voor je. Veel back-up applicaties zijn echter niet voorbereid om rekening te houden met de gevaren van ransomware. (waaronder back-ups gemaakt door Windows zelf)

Investeer dus in een programma wat automatisch de externe hardeschijf / externe netwerkmap uitwerpt, na voltooien van de back-up.

4. Bewaar back-ups offline. “offline back-ups”.
Een ander goed gebruik is om back-ups offline te bewaren ver van de systemen vandaan. Dit zijn “offline back-ups” welke op een andere locatie kunnen worden opgeslagen. Doordat de back-ups offline zijn en niet aangesloten zijn op netwerkapparatuur ondervindt je minimal risk dat er iets met de back-up gebeurd.

Elk van deze vier adviezen om een veilige back-up te maken ter preventie van ransomware vereist inderdaad een hoop werk en tijd.

Mocht je een van deze methoden of meerdere willen laten uitrollen binnen jouw organisatie, neem dan contact met ons op.